Kuşlar

Bülbül Kuşları Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Bülbül Kuşları Görünümü

Dünyada sesinin güzelliği ve gece ötüşü ile bilinen bir kuş türüdür bülbül. Sinekkapangiller ailesine aittir. Boyları genellikle 15 – 16 cm, ağırlıkları ise 18 – 20 gr.  arasındadır. Üst tüyleri kuyruk sokumu ve sırtında kızıl kahverengi, alt tüyleri daha kır, beyaza yakın, boyun kısmı ise daha soluk bir renge sahiptir. Yetişkin bülbüllerde iri ve kara gözler ve hafif beyazlaşmış göz çeperleri mevcuttur. Kaşları açık gri, kır rengine sahiptir. Bu kuşlarda dişi ve erkek cinsi birbirine benzemektedir. Aralarındaki fark erişkin bir erkek bülbüllerin kanat uzunluğu 90 mm’den daha uzun, dişi bülbülerinse 83 mm’den daha kısadır.

bulbul-kusu

Yaşam Alanları

Bülbüller aslında ılıman iklim kuşlarındandır. Genç ağaç ormanlarının arasında kendilerini yırtıcı kuşlardan koruyabilmektedirler. Deniz seviyesiyle 200 metre arası bulunmaktadır. Gelişme mevsiminde hava sıcaklığı 14 °C’nin üstündedir. Yaşadıkları yerlerde yıllık yağış oranı 700 mm’den azdır. Ortalama yaşama süreleri 1-6 yıl arasındadır.

Bülbül Türleri

Bülbüllerin farklı türleri mevcuttur; Nur bülbülü, Nil bülbülü, Ak kulaklı bülbül, Tepeli bülbül, Çalı bülbülü gibi… Bütün bu bülbül türlerinin hepsi aynı şekilde harika bir ötüşe sahiptir.

Beslenmeleri

Sinekkapangiller ailesinden olan bülbüllerin beslenmesi ise genellikle küçük böcekler, larvalar, solucan vb. gibi canlı yemleridir.  Sonbaharda da küçük yabani meyveleri tüketmektedirler. Bu kuş türü genellikle yemeğini yerde ararlar.

Yedikleri böceklerin çoğu çevredeki bitkilere zarar veren böceklerdendir. Bu böcekleri yerken çevredeki bitkilerin ve fidanların gelişmesine yardımcı olmaktadırlar.

Üreme, Çoğalmaları

Çiftleşme döneminde erkek bülbüller ötüş yetenekleri ile dişi bülbülü etkilemeye çalışır. Ötüş şekli, ötüş yeteneği bülbülün yaşına göre değişmektedir. Yetişkin bülbüller genç bülbüllere göre %50 oranında daha fazla ötüş repertuarına sahiptir. Yani yetişkin erkeklerin dişi bülbülleri etkileme olasılığı genç bülbüllere oranla daha fazladır. Çiftleşme gerçekleştiğinde ise erkek bülbül ötüşlerini azaltır ve dişi bülbüller kuluçkaya yatana kadar ötüşünü keserler. Bir erkek bir mevsimde yalnız tek bir dişiyle çiftleşip onunla kalırlar. Bülbüllerde toplu çiftleşme dönemi her yılın mayıs ayı ortalarına denk gelmektedir. Yuvaları genelde dişi bülbüller tarafından kuru yaprak, dallar ve otlardan yapılmaktadır. Bülbüller 13-14 gün kuluçkada kalmaktadırlar.

Yazar hakkında

M. Zengin

www.petpatiler.com

1 Yorum

Yorum yaz